Tofu natural je samo o sobě bílá kostka bez chuti. Obsahuje dobře stravitelné rostlinné bílkoviny, minimum tuků a sacharidů a žádný cholesterol. Spousta lidí k němu chová odpor, který však nemusí být oprávněný. Pokud se tofu dobře upraví, je skvělé ve slané i sladké podobě, ve studené i teplé kuchyni.
Tofu lze připravit tak, že může v kuchyni nahradit maso, sýr, tvaroh i vajíčka. Má tu skvělou vlastnost, že přebírá chuť jídla, do kterého je přidáno. Při jeho přípravě vždy vylijeme nálev ze sáčku a dále upravujeme dle libosti. Lze ho též opláchnout a nechat chvilku vařit ve vodě či zeleninovém vývaru, to se doporučuje obzvláště pokud se tofu dál nijak tepelně neupravuje (například při přípravě pomazánek). Dobré je z tofu vymačkat či nechat odsát ubrouskem přebytečnou vodu – pak lépe vstřebává chuť.

Slané

Nejjednodušší způsob, jak tofu dochutit je sójovou omáčkou – stačí ho pokapat a dále péct či grilovat. Pokud si s tím chcete víc vyhrát, můžete tofu naložit do nějaké marinády – například hořčičné či sladkokyselé. Do různých zeleninových směsí a asijských omáček (například kokosové kari či kung pao) se na kostky nakrájené tofu pouze obalí v hladké mouce a opeče dozlatova a poté přidá do omáčky.

Tofu natural lze připravit jako balkánský sýr, stačí hodně soli a špetku trpělivosti. Kostku tofu nakrájíme na kostičky, zalijeme hrnkem vody, zasypeme lžící soli, promícháme, dáme do uzavíratelné nádoby a necháme alespoň pár hodin naložené. Vytvářet se z něj dají i jiné sýry – například ricotta.
Mimo sýrů lze z tofu připravit i slaný tvaroh – stačí ho rozmixovat s trochou citrónové šťávy, vody, olivovým olejem, solí a pepřem. Takovýto tvaroh se hodí například k pečeným bramborům. Obdobně lze z tofu vytvářet různé pomazánky, které se běžně připravují z tvarohu – například bylinková. A s mixováním nekončíme – stačí pozměnit recept a z tofu můžeme namixovat tofunézu – veganskou variantu majonézy.

TIP! Tvaroh i pomazánky z tofu budou o level jemnější a krémovější, pokud místo natural použijete tofu silken (“měkké tofu”). Lze ho sehnat v některých supermarketech (například Albert), zdravých výživách a japonských obchodech.

Z tofu lze též za pomoci černé soli vykouzlit míchaná vajíčka či vajíčkovou pomazánku. Právě černá sůl dodává jídlu typicky vajíčkovou chuť, takže jí určitě neopomínejte! Dále můžeme z tofu připravovat i karbanátky či omeletu.

Sladké

Pro sladké pokrmy lze použít jak tofu natural, tak silken, avšak silken se pro tyto potřeby hodí víc. Z tofu lze namixovat sladký krém či tvaroh, se kterými se dá dále hrát přidáním různých ingrediencí (čerstvé ovoce, kakao, kokos, dýně, apod.). Jak krém, tak tvaroh lze pak použít při přípravě různých koláčů a dortů, pomazat si jimi palačinky či lívance nebo je jednoduše sníst “jen tak”.
Tofu lze též přidat do smoothie pro navýšení obsahu bílkovin či z něj připravit lívance – funguje jako skvělé pojidlo namísto vajíček.

Jaké jsou vaše oblíbené způsoby, jak naložit s tofu?

Tagy : tofu

Zanechte mi zprávu