Vyzkoušet veganskou verzi mac and cheese jsem chtěla už velmi dlouho, byť jsem neveganský originál nikdy neměla. Ale asi jako každý vegan miluji lahůdkové droždí, takže jsem to prostě potřebovala vyzkoušet! Nevím, jak moc se to podobá originálu a popravdě si moc nedělám naděje, že podobá, ale je to skvělý zdravý oběd, ke kterému se budu moc ráda vracet! 🙂
Pro bezlepkovou verzi receptu použijte bezlepková kolínka.

INGREDIENCE (4 porce)
300 g květáku
150 g mrkve (cca 3 menší mrkve)
180 g brambor (1 střední brambor)
70 g cibule (1 malá cibule)
2 stroužky česneku
1 zeleninový bujón
šťáva z 1/2 velkého citrónu
60 g lahůdkového droždí
150 ml vody z vaření zeleniny
150 ml sójového mléka
1/3 lžičky kurkumy
1/2 lžíce sladké papriky
1 lžíce plnotučné hořčice
1/2 lžíce soli
čerstvě namletý pepř
špetka chilli
500 g kolínek

POSTUP
Dáme si vařit vodu na kolínka. Jakmile začne vřít, tak jí osolíme a vsypeme kolínka. Vaříme do al dente. Omyjeme mrkev, oloupeme brambory, česnek a cibuli a květák rozebereme na růžičky. Mrkev a brambory pokrájíme na střední kousky. Cibule rozkrojíme na dvě půlky. Vše přendáme do hrnce, podlijeme 2 hrnky vody a přidáme zeleninový bujón. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
Po uplynulé době slijeme vodu ze zeleniny do misky – vodu nevylévat, část z ní budeme potřebovat! Zeleninu přesypeme do stolního mixéru, přidáme k ní všechny ostatní ingredience kromě kolínek a vše rozmixujeme na hladkou omáčku. Hotovou omáčku promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

ŽIVINY (1 porce – i s kolínky)
KCAL: 580 kcal
B: 27 g
S: 109 g
T: 4 g
VL: 12 g

Zanechte mi zprávu