Fazolové brownies jsou zdravější variantou klasických brownies a to právě díky přidaným fazolím. Ty navyšují množství bílkovin a přitom v dezertu nijak chuťově nepřekáží.

Ingredience
500 g červených fazolí (2 plechovky)
1 hrnek celozrnné mouky
1/2 hrnku kakaa (či karobu)
1/2 hrnku třtinového cukru
2/3 hrnku rostlinného mléka
1/3 hrnku rostlinného oleje
1/3 hrnku nasekané tmavé čokolády
1/2 vanilkového lusku (nebo 2 lžíce vanilkového cukru)
1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
1 banán
špetka soli

Postup
Plech na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 170° C.
Do hlubší mísy vsypeme červené fazole propláchnuté od nálevu, nakrájený banán, semínka z poloviny vanilkového lusku, rostlinné mléko a olej. Vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. V jiné míse smícháme mouku, kakao, třtinový cukr, prášek do pečiva, nasekanou čokoládu a sůl. Rozmixovanou směs přidáme do míse k sypké směsi a vše pečlivě smícháme. Výsledné těsto rovnoměrně nalijeme na plech a pečeme asi 20-25 minut.

Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na
instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg 

17 komentářů

  1. Ahoj Dewii,

    právě jsem ochutnala brownies upečené podle Tvého receptu a něco tak dobrého jsem opravdu nečekala! Díky moc za recept, vyzkoušela jsem jich už pár, ale tenhle řadím bezkonkurenčně na první místo 🙂

    Měj hezký večer (den) 🙂

    Natálie

    1. Ahoj,

      recept je dělaný na takový ten klasický hranatý velký jak od babičky 🙂 Přesné rozměry nevím, doma ho už bohužel nemám.

  2. Ahoj Dewii, mám v plánu o víkendu upéct toto tvé fazolové brownie , ale nevím, jaký olej a jaké mléko jsi do něj použila. Je nějaký olej, který se do něj opravdu nehodí?? Děkuji moc za odpověď. Mám tě strašně ráda a jsi obří inspirace. Prosím, pokračuj dál v tom, co děláš, protože to děláš fantasticky🙏❤️❤️

    1. Ahoj,

      olej ideálně řepkový (ale může být i slunečnicový popřípadě, řepkový je však z hlediska výživy vhodnější) a mléko může být jakékoliv, co máš 🙂 A mockrát děkuju! <3

  3. Milá Dewii, děkuju ti za recept. Brownies jsou výborné 🙂
    A ještě bych chtěla navázat na otázku ohledně velikosti plechu: já dělám poloviční dávku do dortové formy (26 cm) a je to akorát 🙂

  4. Dobrý deň, prosím Vás aká iná múka by sa dala použiť? Ryzova? Kokosová? Pomleté ovsené vlocky? Pripadne kombinácia? V akom pomere? Ďakujem

    1. Zdravím,

      co se týče bezlepkových muk, tak nemám odzkoušeno 🙂 Každopádně myslím, že ovesná mouka by mohla fungovat hezky.

  5. To je tedy fakt dobrota!!! Dekuji za novou stalici – vsichni se olizivali a plus to prekvapenu, ze je to vlastne z fazoli… dokonaly!!!
    Dekuji!

  6. Ahoj Dewi.
    Moc děkuji za tenhle recept. Už několikátým rokem ho používám pro výrobu krtkova dortu (respektive korpusu na něj), který mají moje děti nejraději k narozeninám. Jen jsem si to modifikovala do bezlepkové varianty, protože máme celiakii. Je to vynikající. Jako náplň dělám šlehačku z kokosového mléka. Vždycky se rychle sní 🙂

Zanechte mi zprávu