Sezóna dýní je tu! Hokkaido je moje nejoblíbenější, tak jsem se rozhodla z ní připravit tuhle rychlou a nenáročnou omáčku, která se hodí k těstovinám všeho druhu. Velice jednoduše se však dá naředit větším množstvím smetany a vývaru a rázem je z ní skvělá polévka, ke které lze přikousnout nějaké dobré kváskové pečivo. Kreativitě se meze nekladou!
TIP: Pokud byste chtěli z receptu vynechat smetanu, kterou nelze sehnat bezobalově, pak stačí místo ní do receptu přidat více kešu oříšků a zeleninového vývaru (ten lze popřípadě vyměnit za nějaké podomácku připravené rostlinné mléko). 

INGREDIENCE (4-5 porcí)
1 menší dýně hokkaido (900 g)
1 menší mrkev (150 g)
2/3 hrnku červené čočky (130 g)
1 hrnek ovesné smetany (200 ml)
Hrst kešu (50 g)
1 střední cibule (150 g)
1/3 malého pórku (70 g)
2 velké stroužky česneku
1 lžíce řepkového oleje (10 ml)
3 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru (700 ml)
1 lžíce zázvoru
1 lžička mleté kurkumy
1/3 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky sušeného tymiánu
2 bobkové listy
3 lžíce lahůdkového droždí (30 g)
citrónová šťáva z 1/2 citrónu
sůl, pepř
+ těstoviny
+ čerstvá petrželka
+ vlašské oříšky  

POSTUP
Jako první nasypeme kešu oříšky do misky a zalijeme je vodou.
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli s pórkem. Poté přihodíme vydlabanou a nakrájenou dýni s mrkví (mrkev ideálně nakrájet na trochu menší kostky než dýni, jelikož se vaří delší dobu) a oloupané stroužky česneku. Vše za občasného promíchání pár minut opékáme. Dále přisypeme červenou čočku a veškeré koření kromě soli, zalijeme zeleninovým vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme vařit do změknutí čočky i zeleniny. Po uvaření vyjmeme bobkové listy a obsah hrnce přelijeme do mixéru. Tam přilijeme ovesnou smetanu (lze použít i jinou – sójovou, rýžovou atd.) a citrónovou šťávu, přisypeme lahůdkové droždí, sůl a scezené kešu oříšky a vše rozmixujeme dohladka. Hotovou omáčku promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme s nasekanou čerstvou petrželkou a vlašskými oříšky.  

ŽIVINY (celé množství – čistá omáčka bez těstovin, vlašských oříšků a petrželky)
KCAL: 1570 kcal
B: 79 g
S: 192 g
T: 54 g
VL: 65 g 

Pokud podle mě budete vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na
instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg 

Zanechte mi zprávu