Dělat si domácí granolu jsem chtěla už pěkně dlouho, ale furt ne a ne si na to najít čas. Pak jsem se jednu krásnou neděli konečně vyhecovala a od té doby jí dělám pravidelně. Její příprava nezabere moc času a v týdnu přijde vhod, když člověk nestíhá a potřebuje něco zakousnout.
A pokud použijete bezlepkové ovesné vločky, tak si na ní mohou pochutnat i bezlepkáři! 🙂

INGREDIENCE (1 hrnek = 200 ml)

180 g ovesných vloček (2 hrnky)
90 g pohankových vloček (1 hrnek)
150 g sušené datle (1 hrnek)
50 g arašídového másla (1/4 hrnku)
30 g kakaa (1/3 hrnku)
130 g bílá moruše (1 a 1/2 hrnku)
90 g vlašské ořechy (1 hrnek)
1/4 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
pár kapek čokoládové stévie
voda z datlí dle potřeby

POSTUP
Datle zalijeme vodou tak, aby byly ponořené a necháme je namočené alespoň 1 hodinu. Poté vodu slijeme a uchováme v jiné misce. Do mixéru dáme datle, arašídové máslo, stévii, sůl a skořici a vše rozmixujeme. Dle potřeby přiléváme zpět vodu z datlí (já přilila zpět asi 1/3). Výsledkem by měla být hustá pasta. Vlašské ořechy pokrájíme a smícháme ve velké míse se zbylými ingrediencemi. Přilijeme datlovou pastu a vše promícháme. Hotovou směs rozprostřeme na velký plech vyložený pečícím papírem, upěchujeme a dáme péct do předehřáté trouby na 150° na 20 minut. Po uplynulé době plech vyndáme a granolu rozlámeme na menší kousky. Takto jí dáme péct ještě na dalších 10 minut. Hotovou granolu skladujeme v uzavřené nádobě.

ŽIVINY (celé množství)
KCAL: 2 769 kcal
B: 74 g
S: 391 g
T: 101 g
VL: 50 g

TIP: JAK POSTUPOVAT PŘI POČÍTÁNÍ?
Jakmile granola vychladne, tak jí zvážíme a číslo si zapíšeme. Pak už jen jednoduše přepočítáme hodnoty na 100 g (například pokud má výsledná směs 750 g, pak počítáme 74×100/750=10, takže 100 g granoly má 10 g bílkovin). Výsledné hodnoty pak už jen zadáváme do kalorických tabulek.

Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg 

3 komentáře

Zanechte mi zprávu