Sója je jednou z nejčastěji diskutovaných plodin. Někteří se za ní staví, jiní jsou proti její konzumaci a někteří – jako třeba já – se v téhle diskuzi pohybují kdesi uprostřed. Problém totiž není v samotné sóje, ale v množství a podobě, v jaké jí konzumujeme.

Sója patří do skupiny luštěnin a je plná výživných látek jako je železo, vápník, hořčík, lecitin a další cenné látky. Mimo to je významným zdrojem bílkovin s kompletním aminokyselinovým spektrem. I přes tyto a další benefity se však najdou tací, kteří nedoporučují její konzumaci a jejich argumenty proti ní jsou následující.

SÓJA JE GENETICKY MODIFIKOVANÁ

Genetická modifikace sóji je reálný fakt, geneticky upravená sója se pěstuje – například v Americe, u nás ne. I tak si však hlídejte obaly a vybírejte sójové produkty, které jsou označené jako geneticky nemodifikované. Pokud si ale kupujete lokální produkci, nemusíte se ničeho bát a zrovna výběr lokálního tofu či tempehu je u nás dost bohatý.

KVŮLI SÓJE SE KÁCÍ DEŠTNÉ PRALESY

Další argument, který je pravdivý, avšak je tam velké ALE. Kvůli sóje se sice kácí deštné pralesy, ALE tato sója se ve velké míře používá jako krmivo pro dobytek. A asi si dokážete představit, že taková kráva nebo prase sní mnohem více sóji než vy, takže logicky tím, že si dáte tofu místo masa, zvolíte ekologičtější variantu. Plus jak jsem již říkala, tak na našem trhu se dá sehnat hned několik druhů sójových produktů, kterou jsou lokální a žádné deštné pralesy kvůli nim tedy ohroženy nebyly.

SÓJA OBSAHUJE HORMONY

Tento argument je dá se říct polopravdivý. Sója neobsahuje lidský hormon estrogen, jak si někteří myslí, nýbrž fytoestrogen. Fytoestrogen je rostlinná obdoba estrogenu a jak se můžete dovtípit, tak fytoestrogen nepracuje stejně jako estrogen. Nesnižuje tedy množství testosteronu v těle a ani nenavyšuje množství estrogenu, takže neplodnost ani chlapská prsa při rozumné konzumaci sóji nehrozí. Studie naopak zjistily, že fytoestrogeny v těle blokují estrogen, což má hned několik pozitivních dopadů – například vyšší míru testosteronu a nižší riziko rakoviny prsu a prostaty. Jako bonus studie prokázaly, že konzumace sóji chrání naše kosti (studie byly dělané jen na některých formách sóji jako edamame, tempeh či tofu). Při běžné konzumaci sóji (uvádí se, že až 3 porce sóji denně by měly být úplně v pořádku) se zkrátka nemusíte ničeho bát, ba naopak si můžete díky její konzumaci prospět.

A pokud vás opravdu trápí příjem hormonů ze stravy nebo vody, pak se místo tofu zasoutřeďte na kravské mléko, vejce a maso. Všechny tyto potraviny obsahují hormony a to hormony stejné jako máme uvnitř těla my, ne jejich rostlinnou obdobu. Tyto hormony se tam vyskytují přirozeně (u nás je podávání hormonů zvířatům v živočišném průmyslu legislativně zakázáno) a největší přispěvovatel hormonů do našeho těla je potom mléko a výrobky z něj.

SÓJA OBSAHUJE ANTINUTRIČNÍ LÁTKY

Další výhrada vůči sóje je vysoký obsah nevhodných látek v ní. V sóje skutečně najdeme větší obsah antinutričních látek, které snižují stravitelnost bílkovin v sóje obsažených a rovněž v ní najdeme toxické látky jako například kyselinu fytovou, která snižuje využitelnost minerálů. Účinky všech těchto látek se však snižují technologickým zpracováním – máčením, krájením, vařením a dalšími úpravami. Po těchto úpravách je obsah zmíněných látek v sóje zanedbatelný. Takže stačí vyvarovat se konzumaci syrových sójových bobů, což asi nebude problém 🙂

KDO BY NEMĚL JÍST SÓJU?

Jediná opravdu problémová látka je kyselina šťavelová, která se podílí na vytváření ledvinových kamenů a sója potom není vhodná pro osoby, kteří jsou náchylní na ledvinové kameny. Stejně tak se sója nedoporučuje pro jedince, kteří trpí hopyfunkcí štítné žlázy a samozřejmě – ti, kteří jsou alergičtí na sóju, by se jí měli vyhnout taky 🙂 Každopádně i jedinci, kteří trpí některým z výše uvedených problémů nemusejí zanevřít na veganskou stravu, jelikož veganská strava se dá sestavit i bez sójových výrobků. Já sama mám třeba sójové výrobky jako je tofu či tempeh ráda, ale momentálně je konzumuji 2-3x týdně a někdy přijde i týden, kdy je nemám vůbec. Takže určitě to jde 🙂

VHODNOST JEDNOTLIVÝCH SÓJOVÝCH PRODUKTŮ

Sójových produktů je mnoho a existuje mezi nimi kvalitativní rozdíl. Ideální je konzumovat sóju kvašenou, to jest fermentovanou – takto upravená sója je lépe stravitelná, jelikož se při procesu fermentace rozloží antinutriční látky. Navíc fermentované potraviny jako takové mají přínos pro zdraví. Mezi tyto produkty se řadí tempeh, natto, miso a sójová omáčka – tedy tradiční asijské produkty. U sójové omáčky si však hlídejte kvalitu – ideální je omáčka Shoyu a Tamari. Hned za fermentovanými produkty je tradiční nefermentovaný produkt tofu, který je vyráběn srážením stejně jako sýry a je též vhodným produktem ze sóji. Pokud však váháte mezi tofu a tempehem, pak tempeh je díky procesu fermentace vhodnější. Dále se přesouváme k novodobým produktům ze sóji – za tofu stojí sójové mléko a jogurty a úplně poslední kategorií je sója ve formě sójového masa, párků, salámů a podobných produktů. Tuto poslední kategorii bychom měli konzumovat střídmě.

Zanechte mi zprávu