Recept na datlové cukroví jsem našla opsané na papírku ve složce se starými recepty, které jsem sbírala, když jsem se chystala dát na veganství. Maličko jsem si ho upravila a namísto doporučeného máčení v čokoládě jsem se pustila do přípravy náplní. 
Více si mě získala datlová nuttela, ale věřím, že i oříšková náplň by byla skvělá, kdyby ta moje nebyla z arašídového másla, které se k tomu moc nehodí, ale jiné jsem neměla po ruce.  Více bych pro tento recept doporučovala kešu máslo či mandlové máslo. Jelikož je každé máslo jinak tekuté, tak bude třeba upravit množství mléka – to už poznáte od oka, popřípadě si vyzkoušíte slepit jeden kus. A pokud se vám s náplněmi dělat nechce, nevadí – toto cukroví je super i bez nich! Jen v tom případě upečte silnější kolečka 🙂

Ingredience (3 plechy – přibližně 50 slepených kusů)
Datlová kolečka
300 g celozrnné hladké špaldové mouky
100 g mletých mandlí
200 g sušených datlí
150 g rostlinného tuku
100 g datlového sirupu
40 ml rostlinného mléka
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce mleté skořice
1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

Datlová nuttela
100 g sušených datlí
50 ml rostlinného mléka
15 g holandského kakaa
10 g datlového sirupu
špetka soli

Oříšková náplň
40 g oříškového másla
10 g rýžového sirupu
20 ml mandlového mléka

Postup
Datlová kolečka
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, tudíž si dostatečně předem před přípravou vyndáme mléko, máslo a citróny z lednice.
Jako první si nakrájíme sušené datle na hodně malé kousky. Poté je v míse smícháme společně se špaldovou mouku, mandlemi, skořicí, práškem do pečiva a solí. Přidáme máslo, datlový sirup, mléko a citrónovou šťávu a vše pečlivě propracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme o lednice na alespoň 1 hodinu (ideálně přes noc).
Po uplynulé době vytáhneme část těsta z lednice, lehce propracujeme a vyválíme z něj tenký plát. Z toho vykrajujeme kolečka, jenž pečeme při 160° C asi 10 minut. Cukroví naskládáme do uzavíratelné papírové krabice a skladujeme v chladu.

Datlová nuttela
Datle namočíme na pár hodin do vařící vody. Poté vodu slijeme, přilijeme mléko a datlový sirup, přisypeme kakao a sůl a vše rozmixujeme do hladka. Nuttelou slepujeme datlová kolečka.

Oříšková náplň
Veškeré ingredience smícháme v malé misce a hotovou náplní slepujeme datlová kolečka.

Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg 

Zanechte mi zprávu