Takzvané “Golden Milk” (indicky “Haldi Doodh”je tradiční ayurvédský nápoj, který se připravuje z mléka a různých druhů koření. Pojmenování “golden” neboli “zlaté” je odvozeno od jeho barvy, kterou mu propůjčuje kurkuma. Ta obsahuje barvivo kurkumin – silný antioxidant, jenž má prokázané protirakovinné, antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Ostatní druhy koření, které se při přípravě golden milk používají, ještě dále umocňují zdravotní benefity tohoto nápoje. Váš imunitní systém vám poděkuje!
Na přípravu zlatého mléka jsem použila polotučné mandlového Nemléko. Tuky v něm obsažené napomohou vstřebávání kurkuminu (pokud chcete, můžete přímo do nápoje přidat ještě lžičku oleje). Vstřebávání kurkuminu zvyšuje i pepř, takže ho v receptu určitě nevynechávejte! Nápoj jsem osladila datlovým sirupem, který lze nahradit i samotnými sušenými datlemi (nápoj je ale potom nutné rozmixovat), jiným sladkým sirupem nebo třeba mou oblíbenou stévií v kapkách.

INGREDIENCE (2 porce)
500 ml mandlového mléka
2 lžíce datlového sirupu (30 ml)
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého kardamonu
špetka mletého černého pepře

POSTUP
Do hrnce nalijeme mléko a přidáme všechny zbylé ingredience. Vše krátce povaříme (stačí 3 minutky) a necháme chvilku vychladnout. Nyní v zimě nápoj podáváme teplý, aby krásně prohřál organismus. V létě lze vyzkoušet iced verzi s ledem.

ŽIVINY (1 porce)
KCAL: 185 kcal
B: 4 g
S: 22 g
T: 9 g
VL: 1 g

Pokud podle mě budete vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na
instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg 

Zanechte mi zprávu