Tofu
Tofu je sýr, který se vyrábí ze sójových bobů a má široké spektrum využití – lze ho smažit, zapékat, grilovat, přidat do salátů, dělat z něj pomazánky, tvaroh či sladký krém. Obsahuje kvalitní bílkoviny, málo tuku, vápník, železo, hořčík a vitamin E. Prodává se několik druhů – vedle tofu bez příchuti (“natural”) je k dostání například tofu lahůdkové, s mořskou řasou, bylinkové, zeleninové, česnekové, marinované, uzené a také “silken” tofu.

Sójové “maso”
Další alternativou je sojové maso, které vzniká texturací sójové mouky a obsahuje velké množství bílkovin. Lze koupit sójové plátky, kostky, granulát či nudličky. Sóju je nutné před konzumací uvařit a vymačkat z ní přebytečnou vodu.
(Článek o škodlivosti/neškodlivosti sóji)

Seitan
Seitan neboli tzv. pšeničné maso je rostlinná bílkovina – pšeničný lepek zbavený škrobu. Původní recept pochází z buddhistických klášterů Japonska. Prodávají se tři druhy seitanu – natural, speciál a speciál se zeleninou. Také je možné zakoupit seitanové karbanátky či hotovky ze seitanu (guláš, drštková polévka, atd.). Seitan se dá také poměrně snadno vyrobit doma – viz Návod na domácí seitan.

Klaso
Základní surovina pro výroba klasa je obilná bílkovina. Klaso obsahuje vlákninu, má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Prodává se v mnoha úpravách – plátky, pomazánky, řízky, kostky, sekaná, …

Tempeh
Tempeh se vyrábí fermantací sójových bobů a obsahuje velký podíl bílkovin, vlákniny a vitamínů (obsahuje kompletní řadu vitamínu B). Opět existuje několik příchutí – natural, uzený, smažený či marinovaný.

Robi
Robi je zkratka pro rostlinnou bílkovinu. Neobsahuje sóju, tudíž je oproti jiným rostlinným zdrojům bílkovin lehce stravitelný, dále neobsahuje tuk a má nízký obsah sacharidů. Na trhu jsou z robi k dostání polotovary (plátky, nudličky, sekaná, oválky), hotová jídla (čína, karbanátky, tatarský biftek, řízek), saláty a pomazánky.

Kde nakupovat?
Tofu se dá koupit v některých supermarketech (Tesco, Kaufland nebo Billa), stejně tak sójové maso (Tesco, Billa, Lidl, Kaufland) a tempeh (Billa). Robi, seitan a klaso jsem zatím v supermarketech neviděla, takže si pro ně budete muset do zdravé výživy. Nedoporučuji kupovat tofu z Kauflandu (značka Sojaprodukt), protože tofu jiných značek (Sunfood, Veto) chutná mnohem lépe. Nejlepší uzené tofu je dle mého od firmy Veto.
Sama nakupuji ve zdravých výživách, pouze někdy koupím tofu ve slevě v Tescu či tempeh v Bille. Nevím, jestli to tak platí ve všech zdravých výživách, ale v té, kam chodím já, tofu vyjde levněji než v hypermarketech.

Moje zkušenosti
Můj neoblíbenější výrobek je tofu (hlavně natural a uzený, ale nepohrdnu ani marinovaným, bylinkovým či lahůdkovým), který v kuchyni používám nejčastěji. Hned za tofu je pak seitan (ten jsem zatím měla jen domácí a v restauraci – s kupovaným zkušenosti nemám) a tempeh (dlouho jsem se tempehu vyhýbala poté, co jsem si na Vánoce koupila natural a byl tak hnusný, že letěl do koše – po roce jsem mu dala druhou šanci, ale tentokrát uzené varientě a byla z toho láska na první kousnutí). Robi ani klaso jsem zatím neochutnala a sójové maso se snažím jíst co nejméně, dávám přednost tradičním výrobkům ze sóji (tj. tofu a tempeh).

Zanechte mi zprávu