Ingredience (přibližně 2 plechy)

Marokánky

70 g celozrnné pohankové mouky

500 ml mandlového mléka

400 g mixu sušeného ovoce

250 g mixu ořechů

50 g mixu semínek

1 lžíce mleté skořice

nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče

Na potření (přibližně na polovinu placiček)
50 g hořké čokolády

Postup
Sušené ovoce a oříšky nasekáme na malé kousky. Troubu předehřejeme na 160° C a plech vyložíme pečícím papírem. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme skořici a kůru z pomeranče a pomalu zahříváme. Přisypeme pohankovou mouku, metličkou jí rozmícháme do hladka a za stálého míchání přivedeme směs k varu. Poté do kaše přisypeme nasekané oříšky, sušené ovoce a semínka a vše pečlivě promícháme. Pomocí lžíce tvoříme na pečícím papíru hromádky, které lehce rozmáčkneme na placičku.
Marokánky pečeme při 160° C asi 40-50 minut (dle tloušťky a dle toho, jak je máte rádi vypečené). Po vyndání z trouby je necháme vychladnout a poté je z jedné strany potřeme čokoládou. Nakonec je uložíme do krabice a skladujeme v chladu.

Poznámky
Marokánky jsou dost sladké sami o sobě díky sušenému ovoci, ale pokud jste cukrový závislák, přidejte do směsi lžíci nebo dvě nějakého sirupu – třeba datlový či rýžový. Pro mě jsou marokánky best of Vánoc. Nebylo třeba ani špetky cukru či máslo (obojí se do nich běžně dává) a přesto byly famózní. Navíc jdou skvěle udělat i z bezlepkové mouky (zkoušela jsem je i z necelozrnné pohankové mouky a z celozrnné špaldové – všechny byly skvělé). No není nad to, když je cukroví rychlé, snadné, zdravé a výborné!

Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte případný příspěvek
na
instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg 

Zanechte mi zprávu