Obilné kaše – nejen moje, ale i spousty zdravě se stravujících lidí častá snídaně. Přesto se objevují otázky jak takovou kaši připravit. Tak jsem se rozhodla sepsat, jak na to 🙂

K přípravě základní kaše potřebujete vločky a tekutinu.

Já nejčastěji vařím z vody a mléka v poměru 1:1 a když není mléko, tak jen z vody. Výhodou kaše z mléka je jemnější chuť a krémovější konzistence. Dále je třeba něčím kaši dochutit a osladit – já sladím málokdy a to výhradně stévií, ale ochucuji vždy.

Základ: ovesné/jáhlové/pohankové/rýžové/quinoové aj. vločky
Tekutina: rostlinné mléko/voda
Sladidlo: stévie/sirup (datlový, rýžový, javorový)/melasa/pampeliškový med aj.
Ochucení: mletá skořice/karob/kakao/pumpkin pie koření/perníkové koření/proteinový prášek aj.
Něco navíc: sušené ovoce/strouhaná zelenina (mrkev, cuketa)/oříšky a oříšková másla/semínka a semínková másla/strouhaný kokos/mák/kostička čokolády aj.
Něco navrh: čerstvé ovoce/sušené ovoce/horké maliny/oříšky a oříšková másla/semínka a semínková másla/granola/sypané müsli/kokosové chipsy/čokoláda/rostlinný jogurt aj.

Kaši lze připravit těmito způsoby:  

  1. V hrnci dáme vařit vybranou tekutinu a až začne vřít, přisypeme vločky a vaříme dál do zhoustnutí. Ke konci vaření osladíme, dochutíme, osolíme a popřípadě přidáme “něco navíc”. Hotovou kaši nalijeme do misky, přidáme “něco navrh” a můžeme jíst.
  2. Do misky nasypeme vločky a všechny sypké ingredience. Vše zamícháme a zalijeme horkou tekutinou. Přidáme případné mokré ingredience (např. nastrouhanou mrkev), znova zamícháme a necháme pár minut až přes noc odstát (díky namočení přes noc budou vločky stravitelnější). Pokud chceme kaši teplou strčíme před konzumací misku na minutku či dvě do mikrovlnné trouby. Nakonec přidáme něco navrh a jíme.

Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na
instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg 

Zanechte mi zprávu