Linecké patří už odmala mezi mé nejoblíbenější vánoční cukroví. Letos jsem se proto rozhodla upéct si ho a to jak jinak než ve zdravější variantě – z celozrnné špaldové mouky a s minimem cukru.
Ingredience
Cukroví
300 g hladké celozrnné špaldové mouky
180 g rostlinného tuku Alsan
70 g rýžového sirupu
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička citrónové šťávy
špetka soli
Na slepení
Marmeláda
Postup
V míse smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme rýžový sirup, povolený tuk a citrónovou šťávu. Pomocí rukou zaděláme těsto, které necháme minimálně 1 hodinu odležet v lednici.
Po uplynulé době předehřejeme troubu na 170° C. Těsto z obou stran pomoučíme a vyválíme na tenký plát (přibližně 3-4 mm) a vykrajujeme tvary, které klademe na suchý plech a pečeme zhruba 10 minut (hlídáme barvu). Jakmile máme linecké upečené, přichází čas slepování marmeládou. Lze ho též obalit v moučkovém cukru či zdobit čokoládou a oříšky. Hotové cukroví skladujeme na suchém a chladném místě.
Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg