Jako malá jsem máku nijak neholdovala a závin radši vybrala vždycky jablečný než makový. Až jako veganka jsem zjistila, že tahle potravina je cenná pro vysoký obsah vápníku, takže jsem zkusila upéct makovec jako zkoušku, zda na mák nezměním názor. Byl to můj první makovec v životě (u nás doma se tenhle moučník nepekl), totálně jsem se do něj zamilovala a jednu dobu ho pekla furt. Tady máte můj oblíbený recept na jeho celozrnnou variantu 🙂

INGREDIENCE
Těsto
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1 a 1/2 hrnku mletého máku
1/3 hrnku přírodního cukru s třtinovou melasou
2 hrnky rostlinného mléka
1/4 hrnku rostlinného oleje
1/2 balení vanilkového pudingu v prášku
1 lžíce jedlé sody
1 lžíce citrónové šťávy
špetka soli

Citrónová poleva
1 hrnek sušeného rostlinného mléka (nebo moučkového cukru)
2 lžíce kokosového oleje
1-3 lžíce citrónové šťávy

POSTUP
Troubu zapneme na 170° C. Plech vymažeme rostlinným olejem a vysypeme strouhaným kokosem. V míse smícháme mouku, mák, cukr, sůl, jedlou sodu a vanilkový puding v prášku. Přilijeme mléko, citrónovou šťávu a olej a vše smícháme. Těsto nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Sušené mléko smícháme s citrónovou šťávou a rozehřátým kokosovým olejem – poleva nesmí být moc tekutá, ale ani tuhá (tak aby se dala natírat, ale nerozlívala se). Polevou pomažeme vychladlý makovec.

Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte případný příspěvek na instagramu označit mým profilem @dewii.veg a hashtagem #dewiiveg 

2 komentáře

Zanechte mi zprávu