Raw variace na tradiční český dezert. V tomto však na rozdíl od klasiky nenajdete lepek, máslo a ani cukr. Namísto cukru v něm sladkost vytváří datlový sirup. Hlavní přísadou těsta je lněné semínko, jenž působí nejen jako skvělá náhrada vajec v rostlinné kuchyni, ale též jako významný zdroj omega-3 mastných kyselin a vlákniny.

Ingredience
Těsto
150 g lněného semínka
130 g rozinek
40 g datlového sirupu
1 lžíce mletého skořice

Náplň
200 g nastrouhaných jablek
40 g nasekaných vlašských oříšků
40 g rozinek
20 g datlového sirupu
1 lžička citrónové šťávy

Postup
Rozinky na těsto namočíme alespoň na půl hodiny do teplé vody. Mezitím si připravíme náplň – z nastrouhaných jablek vymačkáme přebytečnou vodu a promícháme je se zbylými ingrediencemi. Na vál si připravíme dva větší kusy pečícího papíru. Lněné semínko rozmixujeme v mixéru na mouku. Z rozinek slijeme vodu a společně s datlovým sirupem a mletou skořicí je přisypeme do mixéru a vše mixujeme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Tu přendáme na pečící papír a propracujeme. Těsto přikryjeme druhým kusem pečícího papíru a válečkem rozválíme na tenký obdélník, na který rozprostřeme jablečnou náplň s tím, že na jednom konci štrúdlu (směrem, kam budeme točit) necháme alespoň 2 cm volné. S pomocí pečícího papíru štrúdl zamotáme, spoje potřeme vodou, aby se spojily a dáme ho alespoň na půl hodiny do mrazáku (či na hodinu do ledničky), aby ztuhl a šel dobře nakrájet.

1871 kcal – 205 g S – 42 g B – 93 g T – 56 g vlákniny (celý závin)

Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte případný příspěvek
na
instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg 

Zanechte mi zprávu