Funny eggs expression Wallpapers HD 2560x1600

Že prý se nelze bez vajec v kuchyni obejít? Mýtus! Existuje hned několik způsobů, jak vajíčka nahradit a někdy můžete i tyto náhrady zcela vynechat – například při přípravě kynutých těst (stačí dát víc tuku/oleje a mléka), palačinek či bramborových knedlíků. Je na vás, jakou náhradu u daného pokrmu zvolíte. Já osobně jsem si oblíbila banán a jablečné pyré u pečení dezertů, jelikož dodají na sladkosti a vláčnosti (zároveň je však dezert více hutný, takže je třeba přidat více kypřícího prášku do pečiva). Pokud nechci ovlivnit chuť dezertu, použiji kukuřičný škrob. U karbanátků zase nejčastěji sáhnu po ovesných vločkách a ovesné mouce, hrašce či mletém lněném semínku.
Vedle uvedeného seznamu náhrad vajíček, lze zakoupit i další speciální produkty jako je například No Egg, které jsou však na můj vkus drahé a zbytečné.

Hodnoty uvedené v závorkách jsou orientační.

Pečení (při přípravě buchet, sušenek, palačinek, vaflí, aj.)
Banán (1/2 rozmixovaného banánu, tj. 1/4 hrnku pyré = 1 vejce)
Avokádo (1/2 avokáda = 1 vejce)
Jablečné pyré (1/4 hrnku = 1 vejce)
Dýňové pyré (1/4 hrnku = 1 vejce)
Pudinkový prášek (2 lžíce prášku + 2 lžíce vody = 1 vejce)
Kukuřičný škrob (2 lžíce škrobu + 2 lžíce vody = 1 vejce)
Vanilková hraška (1 lžíce + 2 lžíce vody = 1 vejce)
Lněné semínko (2 lžíce mletého semínka + 3 lžíce vody = 1 vejce)
Chia semínka (1 lžíce mletého semínka + 3 lžíce vody = 1 vejce)
Sojová mouka (1 lžíce mouky + 2 lžíce perlivé vody = 1 vejce)
Sójový jogurt (1/4 hrnku jogurtu = 1 vejce)
Silken tofu/tofu natural (1/4 hrnku rozmixovaného tofu = 1 vejce)
Agar-agar (1 lžíce agaru + 1 lžíce vody* = 1 bílek)
Instantní droždí (1 balení + 2 lžíce vody = 2 vejce)

* Našlehat, nechat odpočinout a znova našlehat.

Pro nadýchanost moučníků
Prášek do pečiva (1 lžíce prášku do pečiva + 1 lžíce jablečného octu nebo citrónové šťávy + 1 lžíce vody nebo 1 lžíce prášku do pečiva + 2 lžíce teplé vody = 1 vajíčko)
Jedlá soda (1 lžíce jedlé sody + 1 lžíce jablečného octu nebo citrónové šťávy = 1 vajíčko

Vaření (při přípravě karbanátků, bramboráků, omelet…)
Bramborový/kukuřičný škrob (2 lžíce škrobu + 2 lžíce vody = 1 vejce)
Hraška (1 lžíce hrašky + 2 lžíce vody = 1 vejce)
Instantní droždí (1 sáček + 2 lžíce vody = 2 vejce)
Lněné semínko (1 lžíce rozmixovaného semínka + 3 lžíce vody = 1 vejce)
Sójová mouka (1 lžíce sójové mouky + 2 lžíce vody = 1 vejce)
Sójový jogurt (1/4 hrnku jogurtu = 1 vejce)
Tofu (1/4 hrnku rozmixovaného tofu = 1 vejce)
Ovesné vločky (či ovesná mouka)

Obalování
Návod na bezvaječný trojobal je opravdu jednoduchý – stačí smíchat hladkou mouku nebo kukuřičný škrob s vodou, čímž vytvoříte těstíčko, na které se pak nalepí strouhanka. Jiná možnost je použití hrašky. Hraška je bezlepková hrachová směs určená k obalování, zahušťování a též ji lze využít jako pojivo v karbanátcích, plackách, apod. Prodává se ve třech druzích – jemná (vhodná na zahušťování), pikant (vhodná na obalování) a vanilka (vhodná do sladkých pokrmů).

Barva
Pro žlutou barvu přidejte do pokrmů kurkumu.

Chuť
Pokud chcete v pokrmu docílit chuti vajíček (např. u veganských „míchaných vajíček“ nebo „vajíčkové pomazánky“), stačí přidat černou sůl, kterou lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy.

Komentáře

You might also like

Seznam dokumentů, filmů a přednášek
Read more
Čím nahradit mléko a mléčné výrobky?
Read more
Veganův průvodce: Madrid
Read more
Veganův průvodce: Madrid – restaurace
Read more
Nezůstávejte u stravy!
Read more